Polyurethaan bestaat uit twee soorten schuim: polyester en polyether schuimrubber. Beide soorten schuim worden algemeen gebruikt in een groot aantal industrieën. Deze schuimen zijn elastisch en licht van gewicht. Ze hebben ook unieke eigenschappen. Wat zijn dan de verschillen tussen deze schuimen? Op het eerste gezicht lijken deze schuimen op elkaar qua vorm en uiterlijk. Hun eigenschappen zijn echter verschillend. Ongetwijfeld is polyetherschuim goed voor bepaalde toepassingen. Bovendien is polyetherschuim uitstekend geschikt voor andere toepassingen. Als je meer over deze schuimen wilt weten, zijn hier de verschillen tussen polyester en polyetherschuim.
Fysieke eigenschappen
Polyesterschuim is beter bestand tegen schuren. Het is dus ideaal voor gebruik in goot voeringen en schraapbladen. Bovendien heeft polyether grote slijtageweerstand zodat het goed is voor zandstraal gordijnen en bumpers. Beide soorten schuim zijn verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden. Je kunt hardschuim of zacht schuim vinden afhankelijk van de toepassing. Bovendien kan polyether je een hogere rebound bieden.
Hittebestendigheid eigenschappen
Zowel polyether als polyester zijn uitstekend bestand tegen hoge temperaturen. Maar polyesterschuim is langer bestand tegen hoge temperaturen. Ze zijn ook bestand tegen hitte veroudering. Bovendien is polyether minder gevoelig voor dynamische temperatuurveranderingen. Om deze reden wordt polyetherschuim vaak gebruikt voor hogesnelheids rollen. Dit apparaat kan snel warmte creëren. Bovendien wordt het polyetherschuim harder als de temperatuur daalt. Ze worden ook minder flexibel bij lagere temperaturen. Polyether daarentegen wordt niet beïnvloed door lage temperaturen.
Andere weerstand eigenschappen
Polyetherschuim is een schuim met gesloten cellen dat uitstekend bestand is tegen olie, vet en vele chemicaliën. Het is ook goed bestand tegen scheuren en snijden. Helaas is het niet waterbestendig. Polyester schuim is bovendien een schuim met gesloten cellen dat waterbestendig is. Het is goed bestand tegen snijden en scheuren, maar niet zo goed als polyetherschuim. Polyetherschuim bestaat uit twee soorten: hoge dichtheid en lage dichtheid. Elk type schuim heeft verschillende kenmerken. Polyetherschuim met hoge dichtheid heeft uitstekende ondersteunende eigenschappen. Bovendien bieden polyetherschuimen met een lage dichtheid meer comfort. Nu je de verschillen tussen polyether- en polyetherschuim kent, kun je beslissen welk type schuim aan je eisen voldoet.