Goedkoop tanken in Duitsland

Met het stijgen van de brandstofprijzen vraag je je misschien wel af of het voordeliger is om over de grens te tanken. Op dit moment zijn de prijzen van brandstof in zowel Nederland en Duitsland hoog. Ondanks dat de prijsverschillen in brandstof voorheen groter waren, is het nog steeds goedkoper om te tanken in Duitsland in plaats van Nederland. Voor Euro 95 benzine (E10) €1,883 per liter, diesel kost €1,551 per liter en LPG kost €0,841. In Duitsland is dit een stuk voordeliger. Zo kost Euro 95 benzine (E10) op dit moment €1,641 per liter, diesel (B7) €1,530 per liter en LPG €0,786. De verschillen in adviesprijzen voor benzine zijn het grootst, maar de E10 (brandstof met 10% bio-ethanol) die beter is voor het milieu, is schadelijker voor auto’s ouder dan 2006.

Waar en wanneer tanken? 

De huidige adviesprijzen die hierboven zijn genoemd, zijn slechts een indicatie. Op populaire plekken zoals tankstations direct naast de snelweg kunnen prijzen afwijken. In Duitsland schommelen deze prijzen sterk. In de ochtend zijn de brandstofprijzen vaak het hoogst en aan het begin van de avond het laagst. Het is daarom niet altijd het geval dat je goedkoper kan tanken in Duitsland. Daarnaast kan men bij een “Autohof” vaak goedkoper tanken dan bij een “Raststätte”. Vaak is het wel zo dat hoe verder je Duitsland in bent, des te goedkoper te brandstof. Met de 1-2-3- tanken app kunt u de actuele brandstofprijzen in de gaten houden.

Houd hier rekening mee

Woon je dicht bij de grens? Dan zou een ritje naar Duitsland om goedkoop te tanken er zomaar uit kunnen. Als je daarnaast ook naar Duitsland gaat om goedkoper boodschappen te doen, dan is zo’n tripje vaak voordeliger dan binnen Nederland. Ook supermarkten gebruiken lagere brandstofprijzen als lokkertje om mensen naar de winkel te krijgen. Ondanks dat goedkoop tanken in Duitsland aantrekkelijk lijkt, is het verstandig om te berekenen hoeveel geld het eigenlijk oplevert. Houd hierbij rekening met de plek en het tijdstip van tanken, maar ook de afstand die je af moet leggen voordat je er bent (en die je weer terug moet rijden) en hoeveel je daadwerkelijk gaat tanken. Check voordat je de grens oversteekt ook de huidige regels omtrent corona maatregelen in Duitsland.