Bekende voorbeelden van graffiti

Vraag een vijftiger of zestiger naar een bekend graffiti werk dan zal hij of zij vast met een werk van Keith Haring op de proppen komen. In de jaren ’80 was Keith Haring een fenomeen. Hij was zowel berucht als geliefd. Dit  mede omdat hij heftige onderwerpen niet uit de weg ging. In zijn graffiti werken ging het vaak over thema’s als apartheid en aids. Zijn werk zag er vaak simpel uit maar bleek desondanks vernuft in elkaar te zitten. Dat Andy Warholl een inspiratiebron voor hem was, is terug te zien in zijn werk. Keith Haring had zijn liefde voor kunst niet van een vreemde. Ook zijn vader was kunstenaar. Hij werkte als cartoonist.

Keith Haring

Keith Haring tekende en schilderde op alles wat los en vast zat. Hij werd snel bekend omdat hij op publieke plekken als metrostations zijn schilderkunst toonde. Hij heeft in zijn leven meer kunst gemaakt dan menig kunstenaar die flink meer kaarsjes heeft mogen uitblazen. Keith Haring’s carrière eindigde veel te vroeg omdat hij het op 32 jarige leeftijd verloor van de ziekte Aids. Het is lastig om er één werk uit te halen dat Keith Haring symboliseert. Veel mensen zullen het werk ‘radiant baby’ noemen als ze toch iets moeten kiezen. Ware het niet omdat de baby één van de dierbaarste werken was voor Keith Haring zelf. Het stond voor hem voor puurheid in de zuiverste vorm.

Banksy

Een ander icoon als je denkt aan graffiti is het meisje met de ballon van Banksy. Het meisje heeft de  hartvormige ballon per ongeluk losgelaten. Eigenlijk is dit vertederende beeld te vergelijken met de ‘radiant baby’ van Keith Haring. Uiteraard niet door de uitvoering maar wel door het thema. Ook het meisje van Banksy straalt onschuld en vertedering uit.

Kobra

De werken van Eduardo Kobra zijn voor veel graffiti liefhebbers het omrijden waard. Voor de Nederlandse fans is het dan ook heel fijn dat ze niet naar Rio de Janeiro meer hoeven om werk van hem te zien. Zo ook de  kunstenaars die aangesloten zijn bij Graffitienetwerk.nl. Want de kunstenaar Kobra schilderde Anne Frank op wel 240 m2 op een enorme deur van een loods om het NDSM terrein in Amsterdam. Eudardo Kobra vond het schilderen van Anne Frank op meerdere manieren waardevol. Hij wil met haar beeltenis mensen en vooral jongeren inspireren met haar moed en wijsheid. Ook vindt hij het belangrijk niet te vergeten en roept met haar beeltenis op tot bezinning. Het zijn maar een paar bekende voorbeelden van graffiti. Er zijn natuurlijk nog veel werken het noemen waard.